Autorijles

Blog

Hoera, je bent 16,5 jaar, dan mag je beginnen met jouw rijbewijs bij Energy Traffic Education! Vroeger was dit pas vanaf 18 jaar, maar sinds enkele jaren is de leeftijdsgrens verlaagd.   

Regels

Er zijn echter wel enkele regels verbonden aan de nieuwe leeftijdsgrens. Je mag dus vanaf het moment dat je 16,5 jaar bent beginnen met autorijles. Je mag dan nog niet afrijden. Dit mag vanaf de dag dat je 17 jaar bent. Als je dan slaagt, mag je dus autorijden. Je mag dit echter nog niet alleen doen. Er moet altijd iemand met jou meerijden. Deze bijrijder moet ook in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en deze persoon moet minimaal 18 jaar oud zijn. Vanaf jouw 18e verjaardag mag je alleen in een auto rijden.  

Rijschool

In elke stad of in elk dorp zijn wel een of meerdere rijscholen te vinden. Voor jij begint met rijlessen, moet je dus een keuze maken bij welke rijschool jij dit wilt gaan doen. Dit kan soms best lastig zijn. Het is verstandig om in jouw directe omgeving eens te vragen naar ervaringen met deze rijscholen. Als je een of meerdere rijscholen op het oog hebt, kan je een afspraak maken voor een proefles. Tijdens de proefles kan je kijken of je de juiste klik met de instructeur hebt. Aan de hand van deze eerste autorijles kan de instructeur ook een inschatting maken over hoeveel autorijlessen jij waarschijnlijk ongeveer nodig hebt. Dit is erg handig, omdat je dan kan bepalen of een eventueel lespakket (dit bestaat vaak uit een x aantal lessen en een keer examen rijden) interessant is voor jou of dat losse lessen voordeliger zijn. Na de proefles(sen) en de afweging van de kosten kan jij vast en zeker een juiste keuze maken.  

Theorie

Naast de autorijlessen is het ook verstandig om theorielessen te volgen. De meeste rijscholen bieden deze lessen ook aan. (vaak geven zij een avond per week theorieles) Je kunt dit uiteraard ook zelf vanuit de boeken leren, maar de meeste leerlingen vinden echte theorielessen fijner. Tijdens deze lessen wordt er vaak ook een proefexamen gedaan. Zo maak je kennis met de manier van vragen stellen. Je mag pas examen rijden als jij jouw theorie-examen gehaald hebt. Dus het is belangrijk dat je hier zo snel mogelijk aan begint. Uiteraard is het ook fijn als je de regels goed kent tijdens jouw rijlessen. In het begin zal je nog goed na moeten denken over de regels, maar je zal merken dat je op een bepaald moment niet meer na hoeft te denken over de regels. Dan gaat het vanzelf. 

Delen

4 april 2018

Voorgezet- en volwassenenonderwijsblog

Hallo, mijn naam is Fatima en ik ben geboren in Dordrecht. In 2006 haalde ik mijn hbo bachelor toegepaste wiskunde. Ik begon met les geven aan de onderbouw van een middelbare school in mijn geboorteplaats. In 2010 besloot ik dat ik me als leerkracht verder wilde ontwikkelen. Ik deed diverse cursussen en solliciteerde in 2012 op een baan in het volwasseneonderwijs. Ik werk nu op beide scholen part-time. Werken in het volwassenenonderwijs is een hele bijzondere uitdaging. Ik tref niet alleen scholieren aan die zakken voor hun examens, maar ook ook mensen die nooit een diploma hebben kunnen halen. Ik geniet iedere dag van mijn werk in het voorgezet- en volwassenenonderwijs. Lees er alles over in mijn blog.